Ventilatie is van groot belang voor een goede werk- en woonomgeving. Jaren geleden was ventilatie natuurlijk ook belangrijk, maar omdat in die tijd de huizen, kantoren, scholen en dergelijke niet goed geïsoleerd waren tochtte het altijd bij ramen en deuren. Tegenwoordig is dit anders en worden gebouwen goed geïsoleerd. Hierdoor is de natuurlijke circulatie minimaal. Mensen gebruiken bij inademen zuurstof uit de lucht en ademen onder andere koolstofdioxide uit. Als gevolg neemt het zuurstofpercentage in een ruimte dan af en stijgt het percentage koolstofdioxide. Dit leidt tot verminderde concentratie en prestatievermogen. Daarom ventileren we om het zuurstofgehalte op pijl te houden en om de afvalstoffen af te voeren.
Een eenvoudige en bekende manier om te ventileren is door het openen van ramen en deuren. Echter is dit moeilijk om te regelen en in de winter koelt dit de ruimte erg af. Wat er dan vaak gedaan wordt is met een ventilator de lucht uit een ruimte afzuigen en via roosters in de ramen verse buitenlucht toevoeren. Tegenwoordig passen wij steeds vaker warmte terugwin installaties toe (WTW). Een ventilator zorgt voor de toegevoerde – en voor de afgevoerde lucht. Een warmtewisselaar zorgt dat zomers de buitenlucht wordt voor gekoeld en ’s winters de buitenlucht wordt voorverwarmd. Op deze manier is er minder energie nodig voor het verwarmen en koelen van een ruimte.
Verder is het goed om te weten dat de eisen aan ventilatie in openbare ruimtes verschilt per doeleinde. Het is daarom altijd verstandig om een passende oplossing te zoeken. Wij informeren u graag en komen graag bij u langs voor een gratis CO2 meting.
Het belang van ventileren
- Zonnepanelen in combinatie met een warmtepomp
- Wat is koeltechniek?